Sejem ALPE- ADRIA TURIZEM IN PROSTI ČAS
V sredo 28. februarja je Gospodarsko razstavišče spet zaživelo. Tokrat v izjemnem utripu. Za štiri dni, vse do sobote, je zaživel sejem ALPE-ADRIA turizen in prosti čas, združen z enkratnim vzporednim dogodkom, mednarodnim sejmom gastronomije in gostinsko-hotelske opreme ter mednarodni sejem sladoleda. Že sama otvoritev je dala vedeti, da gre za izreden dogodek. Ob pozdravem nagovoru direktorju sejma mag Iztoka Bircla, sta navzoče pozdravila še ljubljanski župan Zoran Janković in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, medtem ko je Gorazd Žamavc, minister za Slovence po svetu, podelil nagrado Jakob za kakovost in odličnost v turizmu, ki jo je prejela ekonomska in turistična šola iz Daruvarja, za sladke spominke.
Letošnji sejem je izredno živahen, pester in raznolik, razstavlja 330 turističnih ponudnikov iz 12 držav, podarek pa je na atraktivnem turizmu, pohodništvu, kolesarjenju, ribolovu in ekstremnih, adrenalinskih športih. Ob tem pa še cela kopica zanimivih delavnic, tekmovanj, predavanj in srečanj.
Sprehodili smo se po sejmišču in poklepetali z nekaterimi razstavljavci.
Najprej smo se ustavili pri fantih iz Bele krajine, ki so se predstavljali z zelo zanimivim produktom, prečiščenim maslom Zlati Ghee.
Zakaj zlati?
Dušan Badovinac: “ Smo zavod za zdravo življenje. Zlati pa zato, ker je bilo maslo kot zlato že za partizane, skrivali so ga pred sovojaki. Z njim so si je premazali čevlje, da niso prepuščali vlage, z njim so lahko namazal puško, zakuril, obvarovali kožo, še za jest je bil. Zlat je trikrat, ker je prehransko zlato, ko ga stopiš na 30 stopinj je zlate barve in v kulinariki je zlato, ker karkoli na njem pripravljaš, kuhaš, cvreš, poglobi in razširi enkraten imentin okus.”
Ustavili smo se tudi pri varuhih ribištva in jih povprašali, kako ribičija sovpada s turizmom.
“Če mene vprašate, je to ena najvišjih oblik slovenskega turizma, ki bi ga morali še bolj intenzivno ponudii svetu. Slovenija je vrhunska ribiška destinacija, praktično smo čisto na vrhu, treba pa je to ljudem tudi povedati. Že deset let intenzivno hodimo na tuje sejme, saj želimo privabiti ribiče, ki so izjemni gostje. Spoštujejo naravo, pripravljeni so v naših krajih ostati več dni, pripravljeni so veliko trošiti, radi imajo dobro kulinariko in vina, zato mislim, da je to tisto,kar Slovenija potrebuje.” nam je odgovoril Borut Jerše, častni predsednik ribiške zveze Slovenije.
Zanimiva pa sta bila tudi dva mladeniča iz okolice Grosupljega, ki sta tržila zelo ekološke in varčne pomivalne stroje Wexiödisk, saj posodo pomijejo samo z enim litrom vode. Na kratka vprašanja nam je odgovarjal direktor podjetja DSP d.o.o, Matej Kovačič.
Kako Dolenjci gojite ekologijo?
“Dolenjci gojimo ekologijo s profesionalnimi pomivalnimi stroji, ki porabijo najmanj energentov in najmanj elektrike ter vode.”
Kakšni pomivalni stroji so to?
“ Ti stroji so iz Švedske, ki je znana po dobrih produktih. Stroji so namenjeni predvsem za uporabo v restavracijah, v hotelih, bolnišnicah in podobnih zavodih. “
Kje v Sloveniji jih lahko že najdemo?
“Imamo že nekaj referenčnih objektov, eden izmed pomivalnih strojev je tudi v hotelu Kompas v Kranjski Gori.”
Osrednja zanimivost pa je bilo gotovo odprto mednarodno tekmovanje v peki pic. V petčlanski komisiji, ki je med prijavljenimi tekmovalci izbirala najboljšega picopeka, je bil tudi trikratni svetovni prvak v peki pic, Italijan Gianni Calaon, katerega smo povprašali, kakšne se mu zdijo slovenske pice. “ Dobre, se lahko še popravijo, vendar niso slabe. Predvsem so važne sestavine in, da je jed čim lažje prebavlja.”
Veste, da je pica že skoraj slovenska nacionalna jed?
“Ha, ha, ha. Da, vendar kdo jo je pa pripeljal sem? Pica se je pojavila v 19. stoletju, v Napoliju, v času kraljice Margarite, zato ima tudi tak naziv, pica margarita.”
Zmagal je mladi picopek iz Kopra Gregor Jerman.
Karmen Pust
Foto: Tone Fornezzi
Napišite komentar