NEDELJSKI NA VINSKEM SEJMU
Na letošnjuem vinskem sejmu je imel Nedeljski svojo stojinco, okrog katere je bilo vse tri dni zelo živahno – Predstavili smo izredne vinske raritete: vino Bohinc, Dulcis mare, ki je zorelo v morju in Šparona iz radovljiško-begunskega vinorodnega okolioša
BOHINC
Z Bohincem smo tudi med vinskimi strokovnjaki vzbudili veliko zanimanje. Igor Zajc iz reda slovenskih vitezov vina je dal zanimivo oceno: “ Čestitam vsem za idejo, da so naredili vino Bohinc. Vino kot tako ima okus po goriškem pikolitu, ker se čuti jagoda, je zelo piten in se poda s kakšno gorenjsko hrano, zaseko in dobrim sirom. Še enkrat čestitam vsem, da so naredili vino na področju, kjer je skoraj nemogoče, da bi tam pridelali takšno vino.”
Okoli naše stojnice je bilo vse tri dni zelo živahno. Že prvi dan smo vzbudili pozornost, ko smo predstavljali vino Bohinc. V središču pozornosti je bil seveda pobudnik, gostinec iz Bohinja, Krsto Tirpič: “ Zelo sem zadovoljen. Vsi hvalijo naše vino, zaseko in bohinjski sir. Sicer ima inšpekcija neke težave z našim vinom, vendar mi gremo svojo pot naprej. To je naš hobi, to delamo ljubiteljsko in nismo nikomur konkurenca, to je samo naše druženje in dobra volja. Tu na sejmu pa same pohvale. Priporočal bi se še za naslednjič. Hvala Tofu ker nas je povabil!«
- Okusi iz Bohinja
- Steklenica Bohinca
- Tirpič in Nuša Derenda
- Edi Arh v pogovoru
- Živahnost na sejmu
- Vinski vitezi
- Bohinjska ekipa
VINO IZ MORJA
Drugi dan smo na naši stojnici na vinskem sejmu odpirali , mirno lahko trdimo, najbolj ekskluzivno vino letošnejga sejma in sicer DULCIS MARE – vino, znamenitega vinarja iz Goriških Brd Igorja Tomažiča, ki je štiri leta zorelo v Piranskem zalivu. Tudi strokovnjaki so bili že na prvi pogled rahlo presenečeni, ob izjavah pa zelo previdni. Da je bilo na naši stojnici v petek še posebej živahno, pa je poskrbel tudi naš glavni gost Jože iz restavracije DiVino, ki je pridno rezal tudi domačo briško salamo, pa še nekaj pršuta in sira.
Kaj so nam povedali naši gostje:
Miran Stanovnik, častnik SV: » Dulcis Mare mi je zelo simpatičen. Je zelo piten in svež. Zelo rad bi ga imel pri kakšni ribi.«
Jože Jerman – Jerry, novinar: » Glede na to, da je vino štiri leta zorelo med jato brancinov v slovenskem morju, ugiotavljam, da ima povsem svoj okus in svojo aromo.«
Anže Furlan, fotoreporter: » Vino je dobro, čuti se, da je bilo starano v morju, ker ima zelo poseben okus. Razlika z ostalimi vini je definitivno očitna.«
Jožef Prus, najboljši slovenski vinar: » Ne morem točno povedati kaj to je. Ima poseben vonj, poseben okus, vinski in ne vinski, težko definiram. To je res neka posebnost. Ni vinsko, ni sadno, ni sokasto, ima različne vonje in različne okuse.«
Miha Kralj, glasbenik: » To vino je noro. Pijem veliko dobrega vina, včasih tudi kakšnega slabega, vendar ta je prav poseben.«
Dare Špenko, vinski vitez: » To je čisto specifična zadeva. Okus me je zelo presenetil, nisem še poskusil tega načina zorenja. Vino je všečno, vendar rabi še nekaj let v steklenici, da bo vrhunski.«
Tanja Fajon, evropska poslanka: » Vino je zelo neobičajno, nenavadno, vendar ima prijeten okus. Mislim, da ga moraš dlje časa okušati, da bi ga znal opisati. Super je!«
Miran Potrč, bivši predsednik parlamenta: » Odlično je, ker je sveže, ker ima po mojem okusu širok buket, da imaš res občutek, kot da zraven ješ tudi. Zelo je dober.«
Ivan Peršolja, predsednik slovenskih sommelierjev: » To je atrakcija. Predvsem iz marketinškega vidika je to zelo pozitivna zadeva in bo prispevala k prodaji teh vin. To je eden od načinov promocije, ki je redek in tudi tehnologija je posebna. To je zelo zanimivo vino.«
- Tanja Fajon in Miran Potrč
- Degustacija vina Dulcis mare
- Novinar Jože Jerman
ZA VESELI KONEC PA ŠE ŠPARON
Tudi tretji dan vinskega sejma, v soboto, smo na stojnici Nedeljskega poskrbeli za še en nenavaden vinski dogodek, saj smo predstavljali vino iz radovljiško- begunjskega vinorodnega okoliša. Radovljiški župan Ciril Globočnik je s svojimi sodelavci prinesel vino imenovano Šparon v ličnih, vitkih dva decilitrskih stekleničkah. Za dodatno prijetno vzdušje, pa je na naši stojnici poskrbela še Maja Buden iz znamenite radovljiške gostilne Kunstelj, ki je prinesla svoje inovativne izdelke grizke in grizike. Ob poizkušanju Šparona, so bili tudi nekateri vinski strokovnjaki kar v precejšnji zadregi.
In kaj smo ob predstavitvi Šparona zabeležili pri naši stojnici?
Ciril Globočnik, župan Radovljice: » Najprej bi se rad zahvalil Nedeljskemu, da smo sploh lahko bili na sejmu. Bilo nam je v čast, še posebej, ko sem opazil sem, da je bilo izredno zanimanje. Danes smo dali za pokušino letnik 2010, ki je bilo zmagovito vino. Ugotovili so, da je za radovljiško- begunjski vinorodni okoliš to zelo dobro vino. Tako so povedali strokovnjaki, zato smo na to zelo ponosni. Veselimo se, ker imamo letos že 20 obletnico polnitve Šparona. O tej priliki bomo pripravili še prav poseben dogodek.«.
Maja Buden, gostilna Kunstelj, Radovljica: » Danes sem imela izjemno čast, da sem poskusila vino Šparon, ker drugače ga ne dobimo, saj ga je zelo malo. Ne morem verjeti, da so pridelali tako dobro vino.«
Dare Špenko, vinski vitez: » Ko sem ga poskusil, sem bil čisto presenečen, da v Radovljici lahko naredijo takšno kvaliteto. Predstavljal sem si čisto nekaj drugega. Ni sicer neko vrhunsko vino, za Radovljico pa je zelo, zelo pohvalno.«
Za zadnje prijetne urice na vinskem sejmu pa so poskrbeli še naši prijatelji iz kleti kmetijske zadruge Metlika s svojimi vini, na čelu z metliško črnino, za kar je še posebej poskrbela bivša kraljice metliške črnine Martina Bahor.
- Vinski vitezi okušajo Šparona
- Gneča pri Šparonu
- Maja Buden in Ciril Globočnik
- Igor Zajc
Zadnjih 5 komentarjev: