VINO JE TRI LETA ZORELO V MORJU
Vinar Igor Tomažič iz Goriških Brd je prestavil svojo izjemno vinsko rarireto dulcis mare- Zgodovinska degustacije – Izjemne ocene
V petek pod večer, 29. novembra – na bivši dan Jugo republike – se je v restavraciji DiVIno v Kristalni palači, odvijala zgodovinska degustacija vina, ki je zorelo v Piranskem zalivu. Predstavil ga je ugledni vinar iz Goriških Brd Igor Tomažič, ki ima svoje posestvo z obsežnim vinogradom na Humu. V Sečovljah, streljaj od obale je v kovinskih kletkah potopil 3.000 steklenic vina, ki je na vselej nemirnem morskem dnu zorilo tri leta. Letos, junija so jih dvignili na površje in v četrtek zvečer, je bila prav javna degustacija vina, imenovanega Dulcis mare. Večer je bil tudi sicer zelo pester, ob številnih uglednih gostih so nastopili klapa Volosko, Simona Vodopivec, Roman Končar, Moped show, vinarju Igorju Tomažiču pa so za izjemno vinsko noviteto podelii odlikovanje Heroj dobre volje
Vino Dulcis mare je bilo deležno izredno ugodnih ocen. V ličnih lesenih zabojčkih bo na prodaj po 150 evrov. Izkupiček od prvih petih steklenic Dulcis mare pa bodo nameneili svetovnemu prvaku v plavanju med invlidi Darku Džuriću za nakup novih protez..
Vzdušje v restavraciji DiVino je bilo nad vse sproščeno, ob morskih specialitetah na bogato obloženih mizah, pa tudi enkratno. Pomešali smo se med ugledne goste in izvedli anketo z enim samim vprašanjem:
– Kaj menite o vinu Dulcis mare, ki je zorelo v morju?
Simona Vodopivec, glasbenica: “To se mi zdi čudovita ideja, edina škoda je, da nimamo še več morja. A veste koliko bi to bilo vina?”
Darko Džurić, študent: “Mislim, da je slovensko vino že nasplošno najboljše, če pa je še takšna novost kot je tole zorenje v Piranskem zalivu, pa verjamem, da bo še bolše in zanimivejše.”
Mojca Amon, dr fizioterapije: “Enkratno! Ohranjajo konstantno temperaturo in ves čas poplesavajo. Morski tokovi pa ohranjajo in spodbujajo zorenje samega vina.”
Tomislav Loboda, juvelir: “To je noviteta. Danes sem ga prvič poskusil. Ima drug okus in vonj, kot običajno vino. Je pa dober. Kaj več, vam bodo pa vinarji povedali.”
Maja Oven, direktorica: “Zanimivo je! Ne vem pa, kakšna je kvaliteta, koliko sta spremenjena struktura in okus.”
Marjanca Scheicher, pisateljica: “Inovativna ideja, sem prvič slišala, , da bi vina zorela v morju. Če je tam pravo vzdušje,da vina boljše uspevajo, je treba zadevo nadaljevati v tej smeri.”
Jinny Ribič, manekenka: “ Lepo je, da se odkrivajo nove možnosti, kako razvijati vino in lepo je, da to počno v slovenskem morju.”
Gašpar Gašpar Mišič, predsednik uprave Luke Koper: “ To je odlično. Ob Piranskem zalivu zorijo najboljši ljudje in najboljša vina. Na obali imamo refošk in malvazijo in to je samo dokaz, da tudi vina, ki jih rodijo druge trte, pridejo zoreti na obalo. Še posebej ta ideja, ki jo okušamo danes po treh letih ima takšen okus in vonj, ki ga ne bom pozabil nikoli. Morda so v tem vinu plavali brancini ali pa morske deklice, ki so ga zagotovo negovale. Upam, da se bo ta ideja nadaljevala in, da bodo tudi drugi slovenski vinarji posnemlai Igorja Tomažiča in ugotovili, da je morsko dno v Piranskem zalivu ena odlična vinska klet, ki ponuja vse pogoje za zorenje vina. “
Boris Popovič, župan občine Koper: “ Bolj normalno ne more biti, Piranskemu zalivu vrednost raste in je čedačke bolj naš. Upam, da je to jasno vsem, tudi tistim, ki odločajo kaj bodo z njim naredili.”
Karmen Pust
Foto: Anže Furlan
Zadnjih 5 komentarjev: